Tullverket är en statlig myndighet som kontrollerar flödet av varor in och ut ur Sverige, bidrar till ett säkert samhälle och konkurrensneutral handel. Vi förenklar den legala handeln och förhindrar den illegala genom att erbjuda smidiga tullrutiner för utrikeshandeln, en enkel gränspassage för resande och ett effektivt gränsskydd. Vårt uppdrag kommer från Sveriges riksdag och regering. Tullverket grundades 1636 och har i dag cirka 2 000 anställda. Generaltulldirektör är Therese Mattsson.

Tullverket söker utredare med placering i Umeå

Tullverkets brottsbekämpning ska förhindra den illegala införseln av narkotika- och dopingpreparat, alkohol, tobak, vapen och andra varor som hotar liv, hälsa och miljö.

Tullverkets brottsbekämpning består huvudsakligen av verksamheterna gränsskydd, tullkriminalen samt analys- och underrättelse och arbetet sträcker sig genom hela kedjan från underrättelse, analys och kontroll till färdig förundersökning.

Kompetenscenter Gränsskydd Nord har ett geografiskt ansvarsområde som omfattar Gävleborg, Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län.

Verksamhetsinriktningen är att bekämpa tullrelaterad brottslighet såsom smuggling, ekobrott och miljöbrott där insatser mot storskalig och eller organiserad brottslighet prioriteras. Verksamheten bedrivs inom ramen för utredning av brott eller genom åtgärder som ska leda till utredning av brott. Syftet är att lagföra huvudmän bakom brottslighet, minska lönsamheten av brottslig verksamhet samt påtagligt störa kriminella aktiviteter.

Din arbetsplats blir på Tullkriminalenheten i Umeå, Kompetenscenter Gränsskydd Nord.

Huvudsakliga arbetsuppgifter: 

Tullkriminalenheten söker utredare med erfarenhet av analys- utrednings- eller underrättelsearbete.

Inom Tullverkets brottsbekämpning har brottsutredare som huvudsaklig uppgift att utreda brott inom ramen för Tullverkets förundersökningsrätt. Arbetet bedrivs enskilt på uppdrag av förundersökningsledare eller tillsammans i projekt med ledning av en projektledare på tullkriminalen.

Brottsutredare vid Tullverkets brottsbekämpning deltar aktivt i den operativa fasen av förundersökningen och arbetar bland annat med att:

 • Utreda brott, samla in utredningsmaterial, gå igenom beslag och kontrollera bevisning, hålla förhör med misstänkta
 • Strukturera, tolka och bearbeta information
 • Sammanställa förundersökningsprotokoll
 • Kontakta ombud/advokat samt tolk, i förekommande fall även sociala kontakter med anhöriga till misstänkta
 • Delta i arbetet med olika former av biståndsframställningar och samverka med andra funktioner inom Tullverket samt med andra myndigheter, såväl svenska som utländska
 • Vid behov delta i husrannsakningar och hämtning till förhör
 • I förekommande fall biträda åklagare vid domstolsförhandling

Vi söker dig som har: 

 • eftergymnasial utbildning inom juridik, underrättelse/analys, samhällsvetenskap eller kriminologi
 • minst ett års erfarenhet av praktiskt arbete med utredning, analys eller underrättelsearbete
 • goda kunskaper inom Officepaketet
 • körkort, lägst behörighet B
 • svenskt medborgarskap.

Meriterande om du har:

 • utbildning och erfarenhet inom annan brottsbekämpande myndighet
 • vidareutbildning inom brottsutredning
 • goda kunskaper i Excel, iBase, Analyst´s Notebook och andra informationssystem
 • erfarenhet av att arbeta med brottsbekämpning
 • erfarenhet av brottsutredande arbete mot grov brottslighet
 • flerårig erfarenhet av praktiskt arbete i analys och underrättelseverksamhet
 • språkkunskaper utöver svenska och engelska.

Personliga egenskaper

Vi söker dig som har analytisk förmåga och ett utvecklat sinne för struktur och metodik. Du har ett strukturerat arbetssätt, god förmåga att avgränsa och prioritera inom givet uppdrag, har drivkraft och är initiativtagande.

Vidare har du social kompetens och gott omdöme, skall vara en god representant för Tullverket både internt och externt. Du har god samarbetsförmåga, såväl med kollegor som med andra. Du är flexibilitet och därmed förmåga att prioritera och anpassa dig till nya krav och till omvärlden, har förmåga att arbeta under press och att hantera hastigt uppkomna situationer, är ansvarstagande och serviceinriktad.

För dig är Tullverkets värdegrund; Helhetssyn, Nytänkande, Ansvarstagande, något helt naturligt.

Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. 

Övrigt: 

Placeringsort: Umeå.

PER 2018-112. 

Resor i tjänsten förekommer. 

Skiftestjänstgöring kan förekomma. 

Vi tillämpar 6 månaders provanställning och individuell lönesättning. 

Vi ställer höga krav på våra medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Innan beslut om anställning fattas kommer du att få genomgå drogtest. Tullverket kommer också att begära ett utdrag från polisens brotts- och belastningsregister. Säkerhetsprövning med registerkontroll enligt säkerhetsskyddslagen genomförs före anställning. 

Numeriskt/logiskt test/er kan komma att genomföras. 

För mer information och ansökan 

Upplysningar om tjänsten kan lämnas av Malin Töyrä Nilsson, tel. 090-18 55 15. För frågor om rekryteringsprocessen går det bra att ringa Tullverkets PA-support tel. 060-67 25 85. 

Fackliga företrädare är för OFR-P/TULL-KUST, Erland Solander, tel. 060-67 25 02 för Saco-S vid Tullverket, Lena Edehag, tel. 08-456 58 68. 

Din ansökan med ett medföljande personligt brev samt CV/Meritförteckning, ska ha inkommit till Tullverket senast den 25:e februari 2018. Du ansöker via det elektroniska ansökningsformuläret här nedan.